Lindas Dekor - DIY Boutique
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Ofte stilte spørsmål om kontaktplast

Kontaktplast, dekorplast, møbelfolie, selvklebende tapet… kjært barn har mange navn. På denne siden har vi samlet ofte stilte spørsmål om produktet alle snakker om. Vi anbefaler at man leser gjennom hele siden da du finner mye nyttig informasjon og tips her. Du kan også finne mer detaljert informasjon om spesifikke prosjekter på bloggen vår: Tips og inspirasjon

  

1. Hvilke verktøy trenger jeg?
Saks, tapetkniv, en tapetsletter eller lignende. Utstyrspakke med tapetkniv og tapetsletter finner du her. Målebånd kan også være nødvendig for noen prosjekter.


2. På hvilket underlag kan jeg bruke kontaktplast?
Du kan bruke kontaktplast på alle slette flater som er fri for støv og fett. På ubehandlet tre som for eksempel heltre, kryssfinèr og sponplater anbefales det at du grunner, maler eller lakker først. Om det er gipsvegger anbefales det at man tester med en vareprøve først. Gips er et dødt, kaldt materiale og kan oppleves som vanskelig for både kontaktplast og wallstickers. Vask underlaget med vanlig såpe og vann, så la det tørke helt før du legger kontaktplasten på.


3. Hvordan kutter jeg kontaktplasten?
Du kan bruke en saks eller en tapetkniv til å kutte folien. På baksiden av kontaktplasten er det merket opp med centimeter og rette linjer. Mål opp den størrelsen du trenger. Beregn ca 5 cm ekstra på hver side slik at det blir enklere når du skal montere den om den ikke blir nøyaktig ben. Det resterende kan du kutte av når du er ferdig eller eventuelt brette det rundt kanter.


4. Hvordan fester jeg kontaktplast, uten at det blir luftbobler?
Løsne ca 10 cm av beskyttelsespapiret fra kontaktplasten og brett denne. Fest kontaktplasten der du skal begynne (husk å la noe stikke ut over kantene). Ble det skjevt? Løft den opp og start på nytt. Ta tak i beskyttelsespapiret og dra det forsiktig av samtidig som du bruker tapetsletteren med den andre hånden. Fest fast kontaktplasten til underlaget ved å bruke en tapetsletter fra midten av bredden og ut mot sidene. Vi anbefaler på det sterkeste å bruke en tapetsletter i stedet for bare hendene. Tapetsletteren har en slett filtende som er optimalt for å feste kontaktplasten, mens hånden din er ikke 100% slett og det vil føre til at det kan lettere oppstå luftbobler under montering. Trykk her for å se video som viser hvordan du fjerner luftbobler under og etter montering.


5. Jeg ser noen luftbobler, hva gjør jeg?
Forsøk med tapetsletteren om du får presset luften forsiktig ut til en av sidene. Om dette ikke går, ta en nål og stikk et lite hull. Press luften ut igjennom hullet. Trykk her for å se video som viser hvordan luftbobler fjernes.


6. Hvordan legger jeg kontaktplasten rundt hjørner?
På et rett hjørne kan det være best å klippe og brette kontaktplasten rundt hjørnet, eller kutte til kontaktplasten nøyaktig. Se monteringsinstrukser lengre ned for illustrasjon.

Hvis du har runde eller vanskeligere hjørner med profil og lignende, kan du bruke en hårføner på laveste eller medium styrke for å varme kontaktplasten i noen sekunder. Hold i enden av kontaktplasten som skal gå over kanten, varme den i noen sekunder med hårføneren og strekk den over kanten. Ikke strekk for hardt da den kan overstrekkes, men du merker raskt hvor mye du kan ta i. Ta en titt på dette blogginnlegget hvor vi har samlet de beste tipsene HOW TO: Få perfekte kanter og hjørner med kontaktplast

Dersom du har litt ekstra kontaktplast, kan det være lurt å klippe av en bit og øve deg på hjørnet ditt først for å finne ut hvilken metode som passer best ;) Eventuelt bruke en vareprøve til dette.

 

7. Kan kontaktplasten brukes utendørs?
Ja. Kontaktplasten har en holdbarhet på mellom 1 til 3 år utendørs, dette kommer an på værfohold. Over tid kan fargen falme. Om produktet er utsatt for mye regn kan det trekke inn. Det anbefales derfor å forsegle disse områdene om det står veldig værutsatt.


8. Hvor høy temperatur tåler kontaktplast?
Kontaktplast er komfortabel i temperaturer fra -10 til 40 grader celsius, og opptil 75 grader i mindre perioder.


9. Kan man bruke kontaktplast der hvor det blir mye damp, f.eks kjøkken og bad?
Ja, det kan man. Men hvis kontaktplasten blir plassert slik at den hele tiden vil ha fukt rundt seg er det en god idé å tette rundt kantene med silikon for ekstra beskyttelse.


10. Kan jeg vaske på kontaktplasten?
Ja, det kan du. Du kan vaske av med helt vanlig vaskemiddel. Ikke bruk sterke vaskemidler som for eksempel skurekrem og som inneholder klor, da dette kan skade fargen. Les etiketten av vaskemidlet først, og hvis det kan misfarge andre materialer, kan det være lurt å styre unna disse.


11. Er det lett å fjerne kontaktplasten?
Ja. Varm kontaktplasten godt med hårføner og dra den forsiktig av. Den skal normalt ikke dra med seg noe av underlaget, så lenge underlaget var helt og solid før kontaktplasten ble lagt. Den vil heller ikke etterlate noen merker. Dersom det skulle være noe limrester igjen kan dette vaskes bort med klut og såpevann, evt en limfjerner som f.eks Tec7 cleaner (finnes hos en byggevareforhandler). Om du ikke har varmet godt med hårføner vil det etterlate limrester. Møbler med fargen brunsort fra IKEA, er laget av spon/papp, tapetserte flater eller beiset overflate som har tørket ut, vil mest sannsynligvis ødelegges ettersom limet i vårt produkt er av høyere kvalitet enn limet i selve møbelet/flaten. Å foliere en slik flate vil bety en varig endring av underlaget. Om det er arvegods eller andre ting man er redd for bør man kanskje tenke seg om innen man bruker kontaktplast.


12. Vil vannet trenge inn i skjøten om jeg søler på benken/bordet?
Nei, så fremt du ikke lar det ligge å trekke inn over lengre tid.


13. Jeg ser at mange bruker kontaktplast i trappen, blir ikke dette glatt?
De fleste typene av kontaktplast som etterligner treverk har en struktur i seg og vi anbefaler derfor at denne brukes. Tilbakemeldinger fra kunder er at den malte eller lakkerte trappen var glattere FØR man la kontaktplast. Les i produktbeskrivelsen av en kontaktplast for å se om den har struktur eller ikke.


14. Hva med holdbarheten i en trapp?
Erfaringer fra kunder er at det holder godt. Produktene fra d-c-fix er tykkere enn de fleste kontaktplast. Allikevel kan man ikke regne med at dette holder like godt som vanlig gulvbelegg.


15. Jeg har hund, vil klørne sette merker?
Mest sannsynlig, ja.


16. Hvor mye trenger jeg til å legge i en hel trapp?
Vanligvis bruker våre kunder å handle 90 cm x 15 meter. Da går det normalt 10-12 meter, men kundene sier det er fint å ha litt til overs til andre prosjekter.  Vi anbefaler spesielt denne størrelsen til de som har sving i trappen. For å få et naturlig resultat er det best å legge treverkmønsteret parallelt med forkanten av trappetrinnet. Du vil bruke litt mer kontaktplast på denne måten, men du får det beste resultatet.

Tenker du å handle en 15-metersrull i 67,5 cm eller 45 cm bredde anbefaler vi at man måler opp trappen først for å forsikre seg at det blir nok. Husk å legge til et par cm for hvert trappetrinn når du regner ut.

Ønsker du å lese mer om kontaktplast i trapp? Les blogginnlegget Alt du trenger å vite om kontaktplast i trapp.


17. Kan man bruke kontakplast på et glassbord?
Ja, man kan bruke kontaktplast på alle slette flater. Det eneste unntaket er ubehandlet tre.


18. Jeg har fliser på veggen. Kan man legge kontaktplast utenpå?
Kontaktplasten vil feste seg. Men om man vil se antydningen av spor etter fugene kommer an på overflaten. Hvilken type kontaktplast vil også variere i forhold til synlighet av fugene. Velger man en kontaktplast med en blank overflate vil fugesporene vises bedre enn om kontaktplasten har en matt overflate. En god idè er å teste dette ved å kjøpe en vareprøve i først omgang.


19. Hvilken vei går mønsteret på kontaktplasten?
Mønsteret går med lengden av rullen.


20. Kan man bruke folien inni dusjen?
Nei, vi vil ikke anbefale bruk av kontaktplast inne i selve dusjen, da den ikke er laget for å bli eksponert for vann så mye. Kontaktplasten tåler vann, men vann kan snike seg under skjøtene som kan føre til at kontaktplasten ikke holder seg fin siden limet er vannbasert.


21. Hvordan skjøter man kontaktplasten?
Vi anbefaler at man skjøter kontaktplasten med 2-3 mm overlapp for å oppnå best resultat. Dette fordi folien kan krympe opp til 2 % etter at den er lagt. Skjøter med kontaktplast som etterligner treverk er så og si usynlig og man trenger ikke å tenke på å treffe mønsteret igjen. Andre kontaktplast med glatt finish må man møte mønsteret på neste stripe for å få best mulig resultat.


22. Kan jeg bruke kontaktplasten på en kjøkkenbenk?
Ja, det kan du. Kontaktplast er en rimelig og enkel måte å fornye en kjøkkenbenk på. Kontaktplast tåler vann, søl og temperaturer opptil 75 grader. Vær obs på matvarer med sterke farger (ketchup, makrell i tomat etc) vil mest sannsynlig sette flekker på lik måte som de vil gjøre på en malt overflate. Kontaktplasten er fin til å bake på og veldig enkel å rengjøre. Så lenge du behandler kontaktplasten på samme måte som en vanlig kjøkkenbenk, dvs ikke sette varme kjeler direkte på eller skrape og skjære direkte på, vil den holde seg fin. Vi anbefaler også at man legger et tynt lag med silikon rundt vasken for å unngå at vann sniker seg under. Kjøkkenbenken er nok det området som er mest utsatt for slitasje, men skulle det oppstå slitasje etter en tid er kontaktplast enkelt å fjerne og billige å legge på nytt.  Hvordan du behandler kjøkkenbenken vil bestemme levetid. Skyver du tunge, harde eller skarpe objekter langs overflaten, kan du oppleve overfladisk slitasje raskere. Det anbefales å løfte på heller enn å skyve objekter. Men kontaktplasten tåler alminnelig bruk, vask og kjøkkenaktiviteter. Ønsker du ekstra beskyttelse mot slitasje, kan du også benytte klar lakk (panellakk) utenpå folien. Det er viktig å bemerke seg at lakk vil ikke trekke inn i folien, men legge seg som et lag utenpå den.

Husk at kontaktplasten kan ikke festes på ubehandlet treverk.


23. Hvordan legger man kontaktplasten pent rundt ovntoppen og vasken?
Det finnes to ulike metoder man kan bruke uten å løfte opp:

1. Skjære kontaktplasten i fire biter og skjøte rundt stekeplaten eller vasken.

2. Kutte et hull til vasken/stekeplaten i kontaktplasten før du legger den. Pass på at hullet er litt for lite, slik at du kan nøyaktig kutte av overflødig kontaktplast når du har lagt den.

Det er ikke nødvendig å løfte opp steketoppen eller vasken for å få kontaktplasten til å legge seg pent. Man kan ganske så nøyaktig kutte kontaktplasten med en skarp tapetkniv og deretter presse helt inntil kanten. Dersom det er enkelt for deg å ta opp steketoppen og vasken, så kan du likeså greit gjøre det og så montere folien. Dette er noe enklere enn de andre metodene.


25. Kan man montere kontaktplast på profilerte kjøkkenskap/dører?
Ja, det kan man. Varm opp kontaktplasten med en hårføner slik at du kan forme kontaktplasten så den legger seg fint i spor og rundt buer og hjørner. Vi anbefaler at man handler med utstyrspakken med tapetkniv og tapetsletter når man utfører store prosjekter, for å oppnå det best resultat.   Se video av hvordan du pusser opp kjøkkenet med kontaktplast her.


26. Kan jeg bruke kontaktplast på gulv?
Vi anbefaler ikke å bruke kontaktplast på et vanlig gulvområde. I trappen går fint, men på et vanlig gulvområde opplever man mer slitasje, og man har kanskje møbler, stoler, bord og andre tunge ting som skyves og flyttes på, og dette kan skade folien.  Dersom man velger å legge kontaktplast på gulv anbefaler vi at man bruker klar lakk over for ekstra beskyttelse.


27. Finnes det bredere kontaktplast enn 90 cm?
Nei, dessverre. 90 cm er det bredeste som finnes. Har du en flate som er bredere enn dette, kan du løse dette ved å skjøte sammen to ruller. Vennligst se punkt 21 for hvordan du enkelt kan skjøte sammen kontaktplast.


Steg for steg: Montering av kontaktplast

  

Video: Se hvordan folie kan forvandle møblene din på 1-2-3

   

Lyst til å se flere tips, inspirasjon og videoer? Ta en titt innom bloggen vår: Tips og inspirasjon 

Finn din favorittkontaktplast ved å bestille vareprøver først! Vi tilbyr vareprøver av samtlige design. Trykk her for å bestille nå.

Lyst til å se hele utvalget vårt av kontaktplast? Trykk her for å se alle kolleksjonene.

 

Tilbake

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke